Derfor må bedriften din være tilstede i sosiale medier

Digitale medier har inntatt norske hjem i rekordfart. Vi tilbringer stadig mer tid på internett og de unge leder an i utviklingen.

Det sammenfaller også med den økende populariteten til sosiale medier. Det siste tiåret har vi sett en eksplosiv økning innen antallet brukere av sider som Facebook, Snapchat, Twitter og øvrige kanaler.

Ipsos slapp nylig tall for bruken av Facebook i første kvartal (2017). Her kommer det tydelig frem hvor populær tjenesten er blitt i Norge.

 

Legg merke til hvordan hele 7 av 10 nordmenn over 18 år bruker tjenesten daglig!

 

Så hva er egentlig fordelene med å markedsføre seg gjennom sosiale medier Her finner du svaret.

5 grunner til å markedsføre bedriften på nett.

1. Bli eksponert mot et bredere publikum

Sosiale medier lar deg nå frem til et bredere publikum med både unge, middelaldrende og eldre kundegrupper.

Samtidig er nordmenns appetitt for radio, tv og aviser dalende. Ungdom tilbringer ikke like mange timer foran de tradisjonelle mediene som tidligere generasjoner.

Ved å markedsføre bedriften i sosiale medier fanger du derfor opp nye kundegrupper.

2. Markedet er ikke saturert

Et relativt lavt antall norske bedrifter markedsfører seg i dag aktivt gjennom sosiale medier. Særlig gjelder dette mindre bedrifter som ikke enda har tatt steget for fullt til markedsføring i sosiale medier.

Med begrepet «saturert» mener vi en tilstand der konkurransen og tilbudet har nådd et ekvilibrium.

Det er enda mulig å kjøpe svært billig reklameplass for ord og uttrykk som ikke er blitt tilstrekkelig «utnyttet».

Tips: Lær hvordan du identifiserer disse mulighetene i Adwords.

3. Treff målgruppen din med større nøyaktighet.

Sosiale medier sitter på en gullgruve av informasjon om brukerne sine. Det inkluderer alt fra brukernes alder og kjønn, til generelle interesser og jobbsituasjon.

Denne informasjonen er uhyre viktig når man bygger en markedsføringskampanje. Basert på informasjonen er det mulig å skreddersy reklame for utvalgte brukergrupper.

Resultatet er at effektiviteten øker, samtidig som du ikke sløser bort reklamekroner.

4. Lav økonomisk inngangsbillett.

Annonsering via radio, TV og aviser er kostbart. Ta for eksempel en titt på VG sin prisliste. Det koster ca. 160 000 kroner for en helsides annonse.

En kampanje i sosiale medier lar deg slippe unna med brøkdelen av denne kostnaden. Det passer perfekt for bedrifter med et lavt budsjett som ønsker å prøve ut nye annonseløsninger.

Kommuniser direkte med kunden

Facebook, Snapchat og andre sosiale medier har en svært høy andel unge brukere. Denne gruppen kommuniserer i økende grad med bedriftene på nett.

Det betyr at du kan kommunisere direkte med kundene dine via meldinger, kommentarfelt og lignende.

Vurder blant annet å bygge en egen fanside hvor besøkende kan «like» selskapet ditt. Legg deretter ut oppdateringer med jevne mellomrom.

Bygger du opp en fanbase med 1 000 personer, vil det bety at du kan nå disse direkte i form av produktlanseringer og spesielle tilbud bedriften din måtte komme med.

Det handler i tillegg om å bygge et merkevarenavn

Gjenkjennelse er viktig ettersom det styrer våre bevisste og underbevisste handlinger. Derfor bør man være aktivt tilstede i disse nettsamfunnene og markedsføre bedriften.

Som bedrift er det samtidig viktig å nå frem til et større publikum og diversifisere markedsføringskanalene.

Hvordan bygge en kampanje i Adwords?

Adwords er Google sitt markedsføringsverktøy. Her kan du planlegge, kjøpe, og analysere markedsføringskampanjer rettet mot norske Google brukere.

Her viser vi deg hvordan du bygger en suksessfull Adwords kampanje, steg for steg.

Grunnleggende informasjon

Første steg er å definere geografisk område, produktkategori og eventuelt negative søkeord.

Her tar vi en nærmere titt på søkestrengen «frisør Bergen».

Legg merke til hvordan søket er avgrenset til Bergen som et geografisk område. Det gir også mening ettersom kundemassen hovedsakelig bor i byen.

Det illustrerer også én viktig forskjell. Adwords kampanjer som markedsfører tjenester er ofte avgrenset til et spesifikt område. Dersom man selger produkter på nett vil derimot hele landet (og muligens andre deler av verden) kunne være et marked.

Et negativt søkeord lar deg luke ut spesifikke ord. Dersom du driver en frisørsalong vil du naturligvis ikke ha et ønske om å inkludere søkestrenger som inkluderer ordet «sjampo», enda det er relatert til frisøryrket. Denne biten er viktig å fokusere på.

Kartlegg etterspørselen og identifiser mulighetene

Neste steg er å kartlegge etterspørselen (antallet søk etter produktet/tjenesten du selger). Det er viktig at markedsføringskampanjen er så effektiv som mulig.

Adwords leverer forslag til markedsføringskampanjer. Det fine med siden, er muligheten til å identifisere ord og søkestrenger som mangler konkurranse.

Google benytter et system som heter CPC (cost per click). Det kan grovt sammenlignes med en anbudskonkurranse hvor den som byr høyest havner på toppen av annonselisten.

Legg merke til søkestrengen som sier «frisør sentrum». Mellom 10 og 100 søk gjennomføres hver måned innad i Bergen, med denne søkestrengen. Men til forskjell fra søkestrengen «frisører i Bergen sentrum», virker det ikke til å være noen konkurranse.

Det betyr at du sannsynligvis vil kunne få annonsen din på forsiden av Google, for en brøkdel av kostnaden som betales for de andre søkestrengene. Lar du Proeffekt.no ta seg av Adwords-kampanjen din, vil vi lete etter slike muligheter for å kunne spare penger.

Bygg en effektiv kampanje

Siste steg består av å bygge selve kampanjen. På dette tidspunktet har du allerede identifisert hvilke søkeord og strenger du ønsker å legge inn. Neste mål er å finne et akseptabelt budnivå, samt definere hvilken annonsetype vi ønsker å benytte.

Adwords lar deg velge både annonsetype og hvor du ønsker å annonsere. Du kan for eksempel lage en interaktiv video, eller annonsere på Google sine partnernettverk.

Dette er også den mest kompliserte delen når vi bygger en Adwords kampanje. Legg merke til forkortelsen CTR (click through rate). Den illustrerer antallet visninger, delt på antallet klikk.

Med andre ord vil CTR kunne vise deg hvor mange individer som velger å klikke på annonsen din, etter å ha sett den i søkefeltet. CTR er en svært viktig statistikk, ettersom du ønsker å analysere kampanjen din sin effektivitet.

Analyser kampanjen og foreta nødvendige endringer

Basert på lang erfaring med å bygge kampanjer i Adwords, har vi laget en liste med 5 viktige huskeregler.

    • By heller for lavt enn for høyt: Du vet ikke hva konkurrentene byr, og CPC er kun basert på Google sitt estimat. Derfor lønner det seg å starte på et lavt nivå for å se om Google aksepterer tilbudet.
    • Vær åpen for revisjoner og endringer: Adwords kampanjer krever konstante forbedringer og oppdateringer. Vær forberedt på at det kan ta tid før du virkelig lykkes med din markedsføringsstrategi.
    • Kort og konsist innhold: Lag innhold som er lett å forstå, samtidig som det frister. Unngå derfor bruken av kompliserte ord og utrykk.
    • Videoreklame er på vei inn. Vår erfaring viser at forbrukere i større grad responderer til visuelt innhold. Videoreklamer koster mer å lage, men har større potensiale til å tiltrekke seg kunder.
    • Siden din må være responsiv. Vi kan ikke gjenta mange nok ganger hvor viktig dette punktet er. Andelen mobilbrukere har skutt i taket, og du må derfor ha en nettside som er funksjonell i mobile nettlesere.

Hva betyr egentlig «SEO»?

SEO er et uttrykk man ofte hører i den norske tech-bransjen. Forkortelsen står for «søkemotoroptimalisering», som er en sentral brikke i digital markedsføring. Her kan du lese mer om hva SEO egentlig betyr og hvordan du bruker det til din egen fordel.

Optimalisering av nettsider

Søkemotorer inkluderer kjente navn som Google og Bing. Disse selskapene skanner millioner av nettsider hvert år, og indekserer hver side etter bestemte kriterier. Søkemotoroptimalisering handler om hvordan nettsiden din betraktes av disse selskapene, og hvordan du kan forbedre resultatet.

Dette er viktig ettersom det påvirker rangeringen til siden din når noen søker etter bestemte produkter eller tjenester.

For eksempel: En tannlege i Oslo vil ha et ønske om å havne på topp når en forbruker taster inn «vaskemaskin reparasjon Oslo».

Organiske versus betalte søk

En optimalisert nettside fører med seg flere fordeler. Viktigst er muligheten til å havne på toppen av det organiske søkefeltet. Dette området kalles ofte for «boksen», og består av de 3-4 øverste søkeresultatene på førstesiden (som man ikke betaler for).

Her ser du hvordan en «betalt annonse» fremstår hos Google.no :

Et organisk søk vil derfor havne under de betalte annonsene, og tilsvarer i prinsippet gratis markedsføring. Det illustrerer deler av årsaken til hvorfor SEO har blitt så viktig de siste årene.

Hva vektlegger søkemotorene?

Det hører med til historien at SEO er komplisert. Det er kun søkemotorenes ansatte som vet hvordan de vekter innholdet på en nettside. Samtidig endrer disse kriteriene seg med jevne mellomrom.

De siste årene har søkemotorene begynt å legge større vekt på kvaliteten på det skriftlige innholdet. Med andre ord er søkemotorene blitt så «smarte» at de klarer å identifisere velskrevne artikler.

Enda det er mye vi ikke vet om SEO, er det fortsatt noen kriterier som er allment kjent. Fokuserer du på disse områdene, er siden din allerede langt på vei til å lykkes:

Nettsiden må inneholde elementær informasjon.

En profesjonell nettside bør inneholde slike avsnitt som «om oss», «kontakt» og en indeks. SEO handler om å se nettsiden din fra brukernes ståsted. Det innebærer å gjøre siden så oversiktlig og enkel å bruke som overhodet mulig.

Bruk en «responsiv» nettside.

Besøkende benytter ulike plattformer når de besøker siden din (f.eks mobil, pc og nettbrett). Det er viktig at siden automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen på tvers av disse.

Ha en naturlig «linkprofil».

Innkommende linker til nettsiden din er en viktig del av søkemotorenes vurderingsgrunnlag. For eksempel: Hvis kjente nettsider som VG og Aftenposten linker til nettsiden din vil det være et tegn til søkemotorene at du har interessant innhold.

Husk at du må skape en «naturlig» linkprofil. Det innebærer blant annet en sunn miks av linker fra diskusjonsforum, nettsider, kataloger og andre kilder. Hvis alle linkene dine stammer fra samme kilde er sjansen stor for at det markeres som spam. 

Unngå tunge applikasjoner som gjør at siden laster sakte.

Majoriteten av besøkende (potensielle kunder!) har ikke tålmodighet til å vente 10 sekunder på at siden din lastes inn. Gjør siden din så rask som overhodet mulig. Unngå bruken av tunge applikasjoner som Flash, eller bilder over 1 MB størrelse.

Disse 3 bransjene utfordres av digitaliseringen

Norge er foregangsland innen den digitale utviklingen. Ved hjelp av BankID kan vi overføre penger, signere gjeldsbrev, betale skatt og utføre en rekke andre viktige oppgaver på nett. Dette sparer samfunnet for milliarder av kroner, i form av reduserte administrasjonskostnader og tidsbruk.

De siste årene har norske bedrifter investert tungt i nye IKT-løsninger, med til dels gode resultater. Forbrukere stiller stadig tøffere krav og skifter sine tjenestetilbydere hyppigere (ofte etter å ha innhentet informasjon på nett).

Noen sektorer står ovenfor større utfordringer. Her er 3 av våre spådommer for den digitale utviklingen i Norge.


Kryptovalutaene har kommet for å bli

Den norske finansnæringen har tilpasset seg den nye digitale hverdagen i et forbløffende tempo. Ved hjelp av elektroniske kodebrikker kan vi utføre alle mulige tjenester på nett, uten å besøke banken på egenhånd.

Tjenester som Vipps og MobilePay lar oss overføre penger nærmest umiddelbart mellom mobiltelefoner. Digital betaling for varer og tjenester er blitt en fast del av hverdagen, og kontanter er i stor grad på vei til å forsvinne.

Så, hvor kommer kryptovalutaene inn i bildet? Med kryptovalutaer betaler man kun en brøkdel i avgifter ved overføring av penger til utlandet. Der bankene krever valutagebyr, overføringsgebyr og flere dagers behandlingstid – kan du nå få pengene på konto i løpet av 30 minutter.

I takt med at kryptovalutaer blir mer dagligdags vil norske banker også føle presset, på bunnlinjen.

Kjøpesentre og butikker vil tape i det lange løp

Stadig flere nordmenn sløyfer turen til butikken eller kjøpesenteret, til fordel for å handle på nett. Statistikk fra myndighetene viser at netthandelen allerede har forbigått fysiske kjøp i butikk.

Denne utviklingen vil fortsette de neste årene, og føre til flere stengte dører hos norske kjøpesentre og butikker. Her gjelder det å henge med, før toget har gått. Norske bedrifter bør så langt det lar seg gjøre, investere betydelige midler i sin digitale tilstedeværelse.

Utenom å rette fokuset mot salg på nett vil det også være behov for såkalt «re-branding», der man tilbyr alternative produkter og tjenester.

Kabel-TV er under angrep

Stadig flere nordmenn velger å motta underholdningen sin på nett, gjennom strømmetjenester som Netflix, Hulu og Vudu. De tradisjonelle kabel-TV selskapene er i ferd med å miste grepet på det norske underholdningsmarkedet.

Muligheten til å strømme filmer, musikk, TV-programmer og annen underholdning på nett gjør at NRK også sliter i motbakke. Norske forbrukere har i prinsippet ikke lenger behov for et tradisjonelt tv-apparat, og klarer seg fint med å strømme innhold på nett.

Derfor kom det ikke som noen overraskelse at NRK nå ønsker å vri om kringkastingsavgiften. De foreslår en lønnsjustert avgift, basert på alder og personinntekt. Forslaget kommer samtidig som antallet norske husstander uten fjernsynsmottager stiger fra 2,00 til 6,5 prosent (mellom 2006 og 2016).

Dette er kun en forsmak på det som venter, og det vil kreve politisk kløkt å bevare NRK sine inntekter i tiden som kommer.